Vergi Güvenlik Önlemleri
- Tek Avukat
- 24 Tem 2024
- 3 dakikada okunur
Vergi Güvenlik Önlemleri Nelerdir?
Vergi güvenlik önlemleri, vergi mükelleflerinin görevlerini yerine getirip getirmediğinin denetimini sağlayan müessesedir. Vergi güvenlik önlemleri, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda (“VUK”) ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da (“AATUHK”) düzenlenmiştir. VUK’nda dört adet güvenlik önlemi düzenlenmiştir. Bunlar; yoklama, inceleme, arama ve bilgi toplamadır. AATUHHK kapsamında düzenlenen güvenlik önlemleri ise teminat isteme, ihtiyati tahakkuk, ihtiyati haciz, rüçhan hakkı, limited şirket ortaklarının sorumluluğu ve hükümsüz sayılan tasarruflardan oluşmaktadır.
Vergi Güvenlik Önlemleri Konusunda Uzman Vergi Hukuku Avukatımız
Vergi Güvenlik Önlemleri ile ilgili sorularınızı Uzman Vergi Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Uzman Vergi Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın.
Uzman Vergi Hukuku Avukatımızla Vergi Güvenlik Önlemleri konusunu görüşmek için aşağıdaki bölümden Online Avukat Görüşme Randevusu oluşturabilirsiniz.
Yoklama
VUK 117. Maddesinde düzenlenen yoklama, mükellefiyete ilişkin maddi olayların ve kayıtların incelenmesidir. Vergi incelemesinde olduğu gibi derinlemesine bir inceleme yapılmamaktadır. Yoklama, yoklama memurları, idarece yoklama işiyle görevlendirilenler ve gelir uzmanları tarafından yapılmaktadır Yoklamanın nerede ve ne zaman yapılacağı mükellefe bildirilmemektedir.
İnceleme

Vergi incelemesinde ödenecek olan verginin doğruluğu derinlemesine araştırılmaktadır. İnceleme sırasında mükellefin defterleri, vermiş olduğu beyannameler, kayıt hesapları incelenebildiği gibi fiili durum araştırması da yapılabilir. İnceleme yapmaya defterdarlar, Vergi İdaresi müdürleri, başkanları, vergi müfettişleri ile vergi müfettiş yardımcıları ve takdir komisyonları yetkilidirler.
Arama
Vergisel arama ile yükümlü veya vergi kaçakçılığıyla ilgili kişilerin üzerlerinde, evlerinde, işyerlerinde ve benzeri yerlerde vergi suç ve kabahatlerine yönelik delil elde edilmeye çalışılır. Aramanın yapılabilmesi için aramanın ihbar neticesinde ortaya çıkması gerekmektedir. İhbar neticesinde vergi denetim elemanları vergi kaçırıldığına daire delil elde etmeye çalışacaktır. Arama müessesi ile kişinin temel hak ve özgürlüklerine müdahalede bulunulduğundan dolayı hakim kararıyla arama kararı verilebilmektedir. Arama sonucu defter veya belgelere el konulabilir ve üç ay boyunca incelenebilir. Yargıç kararıyla ek süre verilebilir.
Bilgi Toplama
Vergi idaresi mükelleflerden yazılı veya sözlü olarak bilgi toplayabilir. Bilgi toplama, mükelleflerin bilgi verme yükümlülüğünün tamamlayıcısı konumundadır.
Teminat İsteme
VUK’nda düzenlenen kaçakçılık suçu ve kaçakçılık suçuna temas etmiş vergi ziyaı cezası bulunuyorsa mükelleflerden teminat istenebilir. Ayrıca muhatabın Türkiye’de belirli bir ikametgah adresi yoksa veya bilinen ikametgah adresi yanlışsa yine teminat mektubu istenebilir. Teminat olarak para, hacze konu olan menkul ve gayrimenkuller, devlet iç borçlanma senetleri ve hükümetçe belli edilmiş olan milli esham ve tahvilat, bankadan alınan süresiz teminat mektupları ve kefalet kabul edilebilir.
İhtiyati Tahakkuk
Vergi idaresi müdürünü verginin kayıp olacağını düşünürse vergi idaresi müdürünü yazılı başvurusu sonucu gelir idaresi başkanı veya defterdar henüz tahakkuk etmemiş olan vergilerin tahakkukunu isteyebilir. İhtiyati tahakkuk teminat istenmesini gerektiren hallerde ortaya çıkmaktadır. İhtiyati tahakkuk kararlarına karşı 15 gün içerisinde vergi mahkemelerinde itiraz edilebilmektedir.
İhtiyati Haciz
Amme idaresinin en büyük amiri tarafından yapılan ihtiyati haciz hem bir idari işlem hem de bir hukuku işlemdir. İhtiyati haciz yoluna borçlunun ikametgahının bulunmadığı, borçlunun yurtdışına kaçma ihtimalinin bulunduğu durumlarda, borçlunun mallarını kaçırması veya hileli yollara başvurma ihtimalinin bulunduğu durumlarda, borçlunun süresi içinde teminat sunmadığı veya kefil göstermediği gibi durumlarda başvurulabilir. İhtiyati haciz tutanağı tebliğ edildikten itibaren 15 gün içerisinde vergi mahkemelerinde itiraz edilebilmektedir.
Rüçhan Hakkı
6183 sayılı kanunda düzenlenen rüçhan hakkı kamunun ön alım hakkı olarak nitelendirilebilmektedir. Üçüncü şahıslar tarafından haciz konulması, borçlunun iflası, mirasın reddi ve terekenin resmi tasfiyesi gibi durumlarda amme alacaklarının öncelik sırasını belirlemektedir.
Limited Şirket Ortaklarının Sorumluluğu
6183 sayılı kanuna göre limited şirket ortakları özel borçlara karşı koymuş oldukları sermaye miktarı ile sorumluyken limited şirket ortakları kamu borçlarına karşı koymuş oldukları sermaye hisseleri ile sorumludurlar.
Hükümsüz Sayılan Tasarruflar
Hükümsüz sayılan tasarruflar borçluların alacaklılardan mal kaçırmasını önlemek ve kötü niyetle yapmış oldukları hükümsüz hale getirmek üzere kullanılan bir koruma metodudur.
Commenti