top of page

Vergi Affı

Vergi Affı Nedir?

Genel olarak vergi kamu harcamalarını finanse etmek için kişi ve kurumlardan mali güçlerine göre alınan parayı ifade etmektedir. Vergi cezalarının sona erme nedenlerinden biri olan vergi affı ise devletin tek taraflı olarak alacağından vazgeçmesi anlamına gelmektedir. Af, vergi cezalarını kısmen veya tamamen sona erdirmektedir.


Vergi Affı Konusunda Uzman Vergi Hukuku Avukatımız

Vergi Affı ile ilgili sorularınızı Uzman Vergi Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Uzman Vergi Hukuku Avukatımızla telefonla görüşmesi oluşturmak için tıklayın. 



Vergi Aflarının Özellikleri Nelerdir?

Vergi afları Anayasa’nın 73. Maddesi uyarınca ancak bir kanunla getirilebilmekte olup ülkemizde uygulamada çeşitli zamanlarda çıkarılan kanunlarla vergi cezaları affedilmektedir. Vergi affı yasaları incelendiğinde bu yasaların genellikle kısa süreli (2-3 ay) oldukları görülmektedir. Vergi aflarına katılım gönüllülük esasına dayanmaktadır ve vergi aflarıyla birlikte verginin ana miktarı dışındaki vergi kaçırma ile ilgili yaptırımların geçersiz sayılmaktadır.


Vergi Aflarının Nedenleri Nelerdir?

Vergi Affı Vergi Affı Nedir? Vergi Aflarının Özellikleri Nelerdir? Vergi Aflarının Nedenleri Nelerdir? En Son Vergi Affı Ne Zaman Oldu? Vergi Affı ve Terkin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Vergi aflarının en önemli çıkarılma nedenleri arasında ekonomik ve mali nedenler bulunmaktadır. Af kanunlarıyla kayıt dışı kalmış servet unsurları ekonomiye çekilmeye ve kayda alınmaya çalışılmaktadır. Devlet bu şekilde gelir elde etmeyi ve kayıt dışılığı önlemeyi amaçlamaktadır. Bu sebeplerin dışında vergi affı çıkarılmasında pek çok sosyal ve siyasi sebepler bulunmakta olup mükelleflerin beklentileri doğrultusunda af kanunlarının temelleri atılabilmektedir.


En son Vergi Affı Ne zaman Oldu?

Ülkemizde günümüze kadar çok sayıda vergi affı düzenleyen kanun çıkarılmış olmakla birlikte bu kanunlardan sonuncusu 12.03.2023 tarihli 7440 Sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair  Kanun” (“Kanun”) dur.


Kanun’un 2. maddesiyle, vadesi geçtiği halde Kanun’un yürürlüğe girdiği 12.03.2023 tarihi itibariyle ödenmemiş bulunan alacaklar yeniden yapılandırmaya konu edilmektedir. 

Kanun kapsamında Kesinleşmiş vergi alacakları, kesinleşmemiş ve dava safhasında bulunan vergi alacakları, inceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemler, matrah ve vergi artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesi konularında düzenlemeler yapılmıştır.

 

Vergi Affı ve Terkin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Terkin devletin, zor durumda olan mükelleflere destek olmak için alacağını silmedir. Terkinle birlikte vergi alacağı kısmen ya da tamamen, bütün hukuksal sonuçlarıyla ortadan kalkmaktadır. Vergi affı yasama organının yetkisi dahilinde kanunlarla ortaya çıkarılmakta iken terkine karar verilmesinde yetkili merci idaredir. Terkinin kapsamına vergi asıllarıyla birlikte vergi cezaları da girmekteyken vergi afları vergi cezalarını kapsamaktadır.



20 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page