top of page

Vasiyetname Nedir?

Vasiyetname, bir kişinin ölümünden sonra malvarlığının nasıl dağıtılacağını, kimlerin mirasçı olacağını, vefatı sonrasında hangi vasiyetlerin yerine getirilmesi gerektiğini istediğini gösteren hukuki bir belgedir. Vasiyetname hukukumuzda “ölüme bağlı bir tasarruf” olarak tanımlanmış olup bu belge kişinin ölümünden sonra yürürlük kazanacak ve geçerli olacaktır. Vasiyetname kişinin son isteklerini yerine getirmek, mirasçılar arasında olası anlaşmazlıkları engellemek ve malvarlığının doğru bir şekilde paylaşılmasını sağlamak amacıyla önemli bir araçtır. Bu konu kişi özelinde değişiklik göstermektedir. Kendi durumunuz ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Avukamız Sizi Arasın” butonuna tıklayarak avukatımızla telefon görüşmesi yapabilirsiniz.

Vasiyetname Çeşitleri Nelerdir?

Vasiyetname Nedir? | TekAvukat | Aile Hukuku Avukatı |  Avukat İle Telefon Görüşmesi

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiş üç çeşit vasiyetname türü bulunmaktadır. Bunlar başlıca; resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname olarak sayılabilir. Vasiyetnamelerin türlerine bağlı olarak bu belgelerin geçerlilik ve ehliyet şartları da değişmektedir. 

  • El Yazılı Vasiyetname: El yazılı vasiyetname TMK’nın 538. Maddesinde düzenlenmiştir, buna göre el yazılı vasiyetnamenin düzenlenmesi esnasında vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur. Tüm unsurları el ile yazılmış bu vasiyenamenin, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılması mümkündür. Yine bu belgenin herhangi bir resmi makama bırakılması zorunlu olmayıp bu yönüyle en çok başvurulan vasiyetname türüdür. 

  • Resmi Vasiyetname: Resmi vasiyetname yapabilmek için yalnızca vasiyetçinin varlığı yetmemekte bir resmi memur ve iki tanığın da bulunması gerekmektedir. Resmî vasiyetnamenin düzenlenmesine katılan memura ve tanıklara kazandırmada bulunulamaz. 

  • Sözlü Vasiyetname: Sözlü vasiyetname oldukça istisnai durumlarda başvurulabilen ve önemli geçerlilik şartlarına sahip bir vasiyetname türüdür. Mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabilir. Bunun için mirasbırakan, son arzularını iki tanığa anlatır ve onlara bu beyanına uygun bir vasiyetname yazmalarını ister. Yazılan belgeyi her iki tanık birlikte vakit geçirmeksizin bir sulh veya asliye mahkemesine verirler ve mirasbırakanı vasiyetname yapmaya ehil gördüklerini, onun son arzularını olağanüstü durum içinde kendilerine anlattığını hâkime beyan ederler. Mirasbırakan için sonradan diğer şekillerde vasiyetname yapma olanağı doğarsa, bu tarihin üzerinden bir ay geçince sözlü vasiyet geçersiz hale gelir.

Vasiyetname Nedir? | TekAvukat | Aile Hukuku Avukatı |  Avukat İle Online Görüşme

Vasiyetnamelerin Geçerlilik Şartları Nelerdir?

Vasiyetname düzenleyebilmek için birden fazla tarafın iradesi gerekmez. Çünkü vasiyetname tek taraflı bir hukuki işlemdir. Vasiyetname düzenlemesi hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haklardandır. Bu nedenle bu hakkın temsil yoluyla kullanılması mümkün değildir. Vasiyetname düzenleme ehliyetine sahip sayılmak için TMK m. 502’ye göre ayırt etme gücüne sahip olmak ve 15 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Ayırt etme gücü nisbi nitelikte bir kavram olup, varlığı her somut olayda yeniden değerlendirilerek belirlenecektir. TMK m. 13’e göre “Yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk ya da bunlara benzer sebeplerden biriyle akla uygun biçimde davranma yeteneğinden yoksun olmayan herkes, bu kanuna göre ayırt etme gücüne sahiptir.”

Vasiyetnamenin İptali İstenebilir Mi?

Vasiyetname Nedir? | TekAvukat | Aile Hukuku Avukatı |  Avukat İle Online Görüşme

TMK m. 557 uyarınca ölüme bağlı tasarrufların iptali işlem miras bırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa, yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama ile bu işlem gerçekleştirilmişse, tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlâka aykırı ise ve kanunun öngördüğü şekillerde yapılmamışsa istenebilmektedir. İptal davası açma hakkı işlemi öğrenme tarihten başlayarak bir yıl, iyiniyetli davalılara karşı on yıl, iyiniyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşmektedir. Bu konu kişi özelinde değişiklik göstermektedir. Kendi durumunuz ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Online Avukat Randevusu” butonuna tıklayarak avukatımızla online avukat görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.


Şimdi Ne Yapmalıyım?



Aile Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturmak istiyorum.




Comments


googleyorum.png
whatsapp_tekavukat.png
bottom of page