top of page

Uzlaşma Nedir?

Uzlaşma Nedir? - Ceza Hukuku


Uzlaşma savcılık makamı tarafından görevlendirilen tarafsız bir uzlaştırmacı eşliğinde tarafların iletişim kurduğu bir alternatif uyuşmazlık çözümüdür. Uzlaştırma müzakereleri yargılamanın hem soruşturma evresinde hem de kovuşturma evresinde gerçekleştirilebilmektedir. Uzlaştırma ile failin suçtan doğan zararı gidermesi konusunda mağdur ile anlaşması sağlanmaya çalışılmaktadır. Fail ile mağdurun anlaşması sonucunda da fail hakkında yürütülecek soruşturma ve kovuşturmadan da vazgeçilecektir. 


Uzlaşma Hangi Suçları Kapsamaz?

Ceza Muhakemesi Kanunu 253. Maddesine göre bir kamu tüzel kişileri aleyhine işlenen suçun vasfı ve cezası ne oluşa olsun uzlaşmaya tabi değildir. Her ne kadar soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı da olsa cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar uzlaşmaya tabi değildir. Her ne kadar soruşturma ve kovuşturma evresinde şikayete bağlı suçlar uzlaşmaya tabi olsa da Türk Ceza Kanunu’nda suç için uzlaşmaya tabi olduğu açıkça belirtilmemişse uzlaşma hükümlerinden yararlanılamaz. Soruşturulması şikayete bağlı olsa da uzlaşma hükümlerinin uygulanmayacağı suçlar bulunmaktadır. Bunlar; ısrarlı takip suçu, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ve sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle hakaret suçu.

Uzlaştırma kapsamına giren bir suç ile bu kapsama girmeyen bir suçun aynı mağdura karşı işlenmesi halinde uzlaşma uygulanmaz. Suçun birden fazla failinin olması halinde ise uzlaşma hükümleri yalnızca uzlaşılan fail hakkında uygulanmaktadır. Suçun birden fazla mağdurunun olması halinde ise failin uzlaşma hükümlerinden yararlanabilmesi için mağdurların tamamıyla uzlaşması gerekmektedir.


Uzlaşma Nedir? Uzlaşma Hangi Suçları Kapsamaz? Uzlaştırmaya Tabii Olan Suçlar Nelerdir? Uzlaşma Teklifi Nasıl Yapılır? Uzlaşma Masraflarını Kim Öder?

Uzlaştırmaya Tabii Olan Suçlar Nelerdir?

Uzlaşma şartları Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253. Maddesinde düzenlenmektedir. Buna göre bir suçun uzlaştırma kapsamında sayılabilmesi için mağdurun gerçek kişi veya suçtan zarar görenin özel hukuk tüzel kişisi olması gerekmektedir. Kural olarak soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi suçlar uzlaştırma kapsamındadır. Özel kanunlarda şikayete tabi olmayan bir suçun uzlaşma kapsamına girebilmesi için özel kanundaki bir hükümle uzlaşmanın düzenlenmesi gerekmektedir. Şikayete tabi olup olmadığına bakılmaksızın basit kasten yaralama, kasten yaralama suçunun ihmali davranışla işlenmesi, taksirle adam yaralama, tehdit, konut dokunulmazlığını ihlal, iş ve çalışma hürriyetini ihlal, basit hırsızlık ve nitelikli hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçu, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu, ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması gibi suçlar şikayete tabi olmasa da uzlaştırmaya tabidir.


Uzlaşma Teklifi Nasıl Yapılır?

Uzlaşma teklifi tarafların bizzat kendisine yapılmalıdır. Tarafların avukatına uzlaşma teklifi yapılabilmesi için vekaletnamede uzlaşma teklifini kabule veya reddetmeye ilişkin özel bir yetkinin olması gerekmektedir. Vekaletnamede özel yetkinin olmaması halinde ise tarafın avukatına yapılan uzlaşma teklifi geçersiz kabul edilecektir. 


Uzlaşma Masraflarını Kim Öder?

Uzlaşma ücretinin masrafları başlangıçta taraflardan alınmaz ancak görüşmelerden sonra uzlaşmanın sağlanamaması halinde sanık mahkum edilirse sanık hakkında uzlaşma ücretinin de ödenmesine hükmolunur. Ancak uzlaşma görüşmeleri sonucunda uzlaşma sağlanırsa bu ücret devlet hazinesi tarafından ödenerek taraflardan tahsil edilmez.

2 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page