top of page

TCK 53. Maddesi Nedir?

TCK 53. Maddesi Nedir? - Ceza Hukuku



Türk Ceza Kanunu’nun 53. Maddesinde düzenlenen “Belli Haklardan Yoksun Bırakılma” bir kişinin işlediği bir suçun neticesinde uygulanan güvenlik tedbiridir.  TCK 53. Maddesine göre işlediği bir suç sebebiyle cezalandırılan kişi bir süre belirli haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmaktadır.  


TCK 53 Hangi Hallerde Uygulanır?

Belli haklardan yoksun bırakılma madde hükmü gereğince kişinin, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak uygulanabilir. Bu durumda kişi; 

Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten, seçme ve seçilme ehliyetinden, velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan, bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.

Maddenin beşinci fıkrasındaki düzenlemeye göre kişi hak ve yetkilerini kötüye kullanmak suretiyle suç işlemişse kişinin bazı hak ve yetkilerinin belli süre kullanılması yasaklanabilir.

Maddenin altıncı fıkrasındaki düzenlemeyle birlikte kişinin  belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlemiş olduğu taksirli suçtan mahkûmiyeti halinde, belli bir süre bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir.


TCK 53. Maddesi Nedir? TCK 53 Hangi Hallerde Uygulanır? TCK 53 Neden Uygulanır? TCK 53 Maddesi Ne zaman Biter?

TCK 53 Neden Uygulanır?

Kişinin işlemiş olduğu bir suç neticesinde toplumda kişiye karşı olan güven sarsılmaktadır. Özellikle kişinin işlemiş olduğu suç ile bağlantılı olarak kişinin bazı hakları kullanması yasaklanmaktadır. Kişi belirli bir süre işlediği suçla ilişkili olacak şekilde bazı haklarını kullanmaktan yoksun bırakılarak işlediği suçtan dolayı etkin pişmanlık yaşaması amaçlanmaktadır.




TCK 53 Sicile İşler mi?

5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 4. Maddesine göre kasten işlenen bir suç nedeniyle hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olarak yoksun kalınan haklara cezanın ertelenmesi dolayısıyla getirilen istisnaya ilişkin kararlar ile mahkumiyet hükmüyle bağlantılı olarak verilen, belli bir hak ve yetkinin kullanılmasının veya belli bir meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına ilişkin kararlar adli sicile kaydedilecektir.


TCK 53 Maddesi Ne zaman Biter?

Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma güvenlik tedbirinin düzenlendiği 53. Maddenin ikinci fıkrasında kişinin, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanmaktan yoksun bırakılacağı belirtilmektedir. Ancak bu genel kuralın istisnaları yine aynı maddenin beşinci ve altıncı fıkralarında belirtilmektedir. Buna göre;

Birinci fıkrada sayılan hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla hapis cezasına mahkûmiyet halinde, ayrıca, cezanın infazından sonra işlemek üzere, hükmolunan cezanın yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Bu hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla sadece adlî para cezasına mahkûmiyet halinde, hükümde belirtilen gün sayısının yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir.

Belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet halinde, üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir.

0 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page