top of page

Menfi Tespit Davası

Menfi Tespit Davası Nedir?

Menfi tespit davası; borçlunun borcunu ödemeden önce, “borçlu olmadığının tespiti için” açabileceği dava türüdür.

Menfi tespit davasının amacı, gerçekte var olmayan bir borç veya geçersiz bir hukuki ilişki nedeniyle icra takibine maruz kalması muhtemel olan veya icra takibine maruz kalan kimsenin(borçlu) gerçekte borçlu olmadığını ispat etmektir.


Menfi Tespit Davası - Borçlar Hukuku Avukatı

Menfi Tespit Davası ile ilgili sorularınızı Borçlar Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Borçlar Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın. 



Menfi Tespit Davası Açılabilen Durumlar Nelerdir?


Menfi Tespit Davası Menfi Tespit Davası Nedir? Menfi Tespit Davası Açılabilen Durumlar Nelerdir? Menfi Tespit Davasında Görevli Mahkeme Neresidir? Menfi Tespit Davası Nasıl Açılır? İcra Takibinden Önce Açılan Menfi Tespit Davası Nedir? İcra Takibinden Sonra Açılan Menfi Tespit Davası Nedir? Borçlar Hukuku
  • Borçlu, borcunu ödemesine rağmen, senedin kendisine iade edilmemesi

  •  Borçlunun ödeme emrine itiraz etmeyi ihmal etmesi veya itiraz ettiği halde icra mahkemesince itirazının kesin olarak kaldırılması

  • Borç senedinin, geçersiz sayılabilecek haller varlığında borçlunun ödeme emrine itiraz etmeyi ihlal etmesi ya da itiraz ettiği halde itirazının icra mahkemesince kaldırılması

  • Senedin; anlaşmaya aykırı doldurulması, sahte olması, karşılıksız olması, şekil eksikliği sebebiyle kambiyo senedi niteliğinde olmaması, çalınması/kaybolması, kumar ve bahis karşılığı düzenlendiği

  • Borçlunun, kendisinin de alacaklı olduğunu bu nedenle alacağı ile borcunu takas ettiğini belirterek, borçlu olmadığının tespitini istemesi vb. nedenlerle menfi tespit davası açılabilmektedir.


Menfi Tespit Davasında Görevli Mahkeme Neresidir?

Menfi tespit davalarında görevli mahkemeler Asliye Hukuk Mahkemesi ve Asliye Ticaret Mahkemesidir.

Yetkili mahkeme ise davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. Eğer sözleşmeden doğan dava söz konusuysa, sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesi de yetkili olmaktadır.


Menfi Tespit Davası Nasıl Açılır?

Borçlu, icra takibi öncesi ya da icra takibinden sonra yani icra takibi devam ederken menfi tespit davası açabilmektedir. İcra takibi kesinleşse de menfi tespit davası açılması mümkündür. ( İİK mad 72/1 )

Menfi tespit davasının, borcun alacaklıya ödenmesine kadar açılması gerekmektedir. Aksi takdirde mahkeme resen davaya istirdat davası olarak devam etmektedir.


İcra Takibinden Önce Açılan Menfi Tespit Davası Nedir?

Takip öncesi açılacak menfi tespit davası için, borçlunun borcu olmadığının tespiti açısından “korunmaya değer hukuki yararının bulunması” şartı aranmaktadır. Davacı hukuki yararı olduğunu bildirmeli, açıklamalı ve gerekirse ispat etmelidir. Bir icra takibiyle muhatap olma tehdidi altında olan davacının, bu belirsizliği ortadan kaldırmak, uyuşmazlığı kesin hükme bağlatmak için açılan davada hukuki yarar mevcuttur. 

Hukuki yarar mevcut olmadığı takdirde dava usulden reddedilmektedir.

Borçlu talebi üzerine, hâkimin belirleyeceği teminat karşılığında icra takibinin durdurulması için mahkemeden ihtiyati tedbir kararı alabilir.


İcra Takibinden Sonra Açılan Menfi Tespit Davası Nedir?

Borçlu, alacaklı tarafından başlatılan icra takibinden sonra da borçlu olmadığının tespiti için bir menfi tespit davası açabilir. Bu davada da korunmaya değer bir hukuki yararın varlığı aranmaktadır.

Borçlu, belli bir teminat karşılığında paranın alacaklıya ödenmemesi için mahkemeden ihtiyati tedbir kararı alabilir.



7 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Коментарі


bottom of page