Mala Zarar Verme Suçu
- Tek Avukat
- 23 Eki 2024
- 2 dakikada okunur
Ceza Hukuku Avukatı
Mala Zarar Verme Suçu Nedir?
Mala zarar verme suçu başkasına ait bir taşınır veya taşınmaz malın, kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması, kullanılamaz hale getirilmesi veya kirletilmesi ile gerçekleşir. Mala zarar verme suçu Türk Ceza Kanunu’nda malvarlığına karşı suçlar bölümünde 151. Maddede düzenlenmektedir. Bu suçun konusu mülkiyet hakkıdır. Mala zarar verme fiilini işleyen kişi mağdurun mülkiyet hakkını ihlal etmektedir. Suçun soruşturulması malına zarar verilen mağdurun fiilin ve failin belli olmasından itibaren 6 aylık sürede yapacağı şikayete bağlıdır.
Mala zarar verme suçunun işlenebilmesi için failin bir başkasının taşınır veya taşınmaz malına zarar vermesi gerekmektedir. Kişi kendi malına veya sahipsiz bir mala karşı bu suçu işleyemez. Ayrıca mala zarar verme suçunun işlenebilmesi için failin zarar verme kastının olması gerekmektedir yani bu suç taksirle işlenemez.

Mala Zarar Verme Cezası Nedir?
Mala zarar verme suçu Türk Ceza Kanunu’nun 151. Ve 152. Maddesinde düzenlenmektedir ve 151. maddede suçun basit şekliyle cezasının mağdurun şikayeti üzerine dört aydan üç yıla kadar hapis cezası olduğu belirlenmiştir.
152. Maddede bu suçun nitelikli hali belirtilmektedir. Suçun nitelikli halinin işlenmesi halinde suçun soruşturulması şikayete tabi değildir. Mağdur şikayetçi olmasa bile suç savcılık tarafından resen soruşturulacaktır. Suçun nitelikli haline göre zarar verilen eşyanın niteliğinden dolayı ceza ağırlaştırılmaktadır. Buna göre mala zarar verme suçunun;
Kamu kurumlarına ait eşya hakkında,
Doğal afetlere karşı korumaya özgülenmiş eşya hakkında,
Dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında,
Sulamaya yarayan veya içme suyu tesisatı hakkında,
Siyasi Partilerin veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının mülkiyetinde veya kullanımında olan eşya hakkında,
Grev ve lokavt hallerinde işçilerin veya işverenlerin veya sendikaların mülkiyetinde veya kullanımında bulunan eşya hakkında,
Kamu görevlisinden görevinden dolayı öç almak amacıyla.
İşlenmesi halinde fail hakkında bir yıldan altı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Ayrıca mala zarar verme suçunun yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olmak suretiyle, radyasyona maruz bırakarak, nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanarak, işlenmesi halinde, verilecek ceza iki katına kadar artırılır.
Kamu Malına Zarar Vermenin Cezası Nedir?
Mala zarar verme suçunun basit haline göre bir kişinin kasten taşınır veya taşınmaz malına zarar verilmesi halinde kişiye dört aydan üç yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Ancak kamu malına zarar verilmesi yukarıda da açıklandığı üzere bu suçun nitelikli hallerinden biridir. Kamu kurumlarına ait eşya hakkında mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde fail hakkında bir yıldan altı yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.
Kundaklama Suçu ve Cezası Nedir?
Kundaklama fiili herhangi bir amaçla bir malı yakmak ve ateşe vermek suretiyle zarar vermektir. Mala zarar verme suçunun Türk Ceza Kanunu’nun 152. Maddesinde sayılan nitelikli halleri arasında da suçun, yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak işlenmesi halinde verilecek cezanın iki katına kadar artırılması öngörülmüştür.
Comments