top of page

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE TAPU HARCI İADESİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Güncelleme tarihi: 31 Eki 2022

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE TAPU HARCI İADESİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

6306 sayılı kanun ve bu kanunun uygulama yönetmeliği ile, kentsel dönüşümü hızlandırmak ve teşvik etmek amacı ile, hak sahiplerine, kira yardımından harç muafiyetine kadar bir takım ayrıcalıklar tanınmıştır.

2014 yılında getirilen yasal düzenlemeler oldukça açık olmasına rağmen, kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen yeni yapılardaki bağımsız bölümlerin ilk satış işlemleri, hem alıcı, hem de satıcı açısından harçtan muaf iken, vergi daireleri, harç muafiyetinin kapsamını dar yorumlayıp, alıcılardan ve satıcılardan, satış bedeli üzerinden toplam % 3 tapu harcı tahsil edilmiştir.


2018 yılı Aralık ayında yapılan kanun değişikliği ile madde metni daha detaylı bir şekilde kaleme alınmış ve bu tarihten itibaren ilk satışlarda tapu harcı alınması uygulamasına son verilmiştir. Ancak 2014 - 2018 yılları arasında yapılan onbinlerce satış, bu satışlar nedeniyle yasal olmadığı halde tapu harcı ödemek zorunda kalan onbinlerce mağdur bulunmaktadır.


Vergi davalarındaki 5 yıllık hak düşürücü süre nedeniyle, 2014 yılında yapılmış olan satışlar için dava açma imkanı kalmadığından, binlerce vatandaş, yersiz ödediği tapu harcını yasal faiziyle birlikte iade alabilme imkânını kaybetmiştir.


Ancak; 5 yıllık hak düşürücü süresi henüz dolmamış olanların ise bu şansı halen devam etmektedir.


Bu kapsamda, eğer;


Kentsel dönüşüm kapsamında olup yeni inşa edilen bir yapıdan gayrimenkul satın almış veya satmış iseniz ve bu satış, bağımsız bölümün (Kat irtifakı tesisi sonrası) ilk satışı ise, gerek müteahhit olun, gerek arsa sahibi, gerekse müteahhitten veya arsa sahibinden bağımsız bölümü satın alan 3. kişi olun, tapu harcınızı iade alabilmek için elinizi çabuk tutun. Zaman aleyhinize işliyor!!!


Tapu Harcını Nasıl İade Alacağım?


Uygulamada bir çok avukatın tapu harcı iadesi için dava açtığını ancak merci tecavüzü nedeniyle davaların reddedildiğini görmekteyiz.


Oysa vergi davaları, başlı başına uzmanlık gerektirmekte, davaya bakacak avukatın, hukuk yargılanmasına esas olan usul hukuku kuralları (HMK) yerine, İdari Yargılama Usul Kuralları'na (İYUK) vakıf olması gerekmektedir.


1.Adım - Düzeltme Başvurusu


Dava açmadan önce yapılması gereken ilk işlem, harcı tahsil eden Vergi Dairesine, düzeltme şikayet başvurusu yapmaktır.

Vergi dairesi, kuvvetle muhtemel, dilekçenizde herhangi bir cevap vermeyecektir. 60 gün içinde olumlu veya olumsuz bir cevap alamamışsanız, bu kez ikinci adıma geçeceksiniz. Olumsuz cevap almanız halinde de 60 günü beklemeden yine 2.adıma geçin…


2.Adım - Gelir İdaresi Başkanlığı'na Müracaat


Vergi dairesi başvurunuzun olumsuz sonuçlanması halinde, Yeni bir dilekçe ile, vergi dairesi başvurunuza dair evrakları da eklemek suretiyle GİB başvurusu yapmanız gerekmektedir.


GİB başvurunuz da kuvvetle muhtemel ya cevapsız kalacak, ya da harç iade talebiniz reddedilecektir.


Artık dava açmaya hazırsınız…


Dava, idare mahkemesinde değil, vergi mahkemesinde açılacaktır. Davayı açarken görevli ve yetkili mahkemeyi doğru şekilde belirlemek, yasal 30 günlük süreyi kaçırmamak, dava dilekçesine riskli yapı şerleri, tapu kayıtları ve harç ödeme dekontlarını ile vergi dairesi ve gib başvuru dilekçelerinin, tebliğ evraklarının eklenmesi oldukça önemlidir.


Dava Masrafı Ne Kadar Tutar?


Vergi mahkemesinde harç için açacağınız davanın masrafı, taraf sayısına göre değişmekle birlikte, yaklaşık 260,00 TL gibi cüzi bir rakamdır.


Dava, duruşmasız, evrak üzerinden görülür. Evrakları tam ve doğru şekilde mahkemeye sunmuş iseniz, en geç 6 ay içinde mahkeme kararını verecektir.


FAİZ DE ALABİLİYOR MUYUZ?


Ödediğiniz tapu harcına, ödeme tarihinden itibaren yasal faiz (%9 yıllık) işlemektedir. Faize hükmedilebilmesi için dava dilekçesinde talep edilmiş olması gerekir.


Örneğin 2015 yılında satış bedeli 400.000 TL olan bir gayrimenkul almış ya da satmış iseniz, döner sermayeden ayrı 6.000'er TL tapu harcı ödemiş olacaksınız. 5 yıllık yasal faizi de 2.700 TL tutacaktır. Dava açılış masrafınızla birlikte anapara ve faizi almaya hak kazanacaksınız.


AVUKAT TUTMALI MIYIM?


Vergi hukuku, başlı başına uzmanlık gerektirir. Elbette avukat tutmak zorunda değilsiniz. Ancak tapulardan evrak, bankalardan dekont çıkarmakla, vergi dairesine ve gelir idaresi başkanlığına müracaat etmekle uğraşmak istemiyorsanız, vergi hukukunda uzman bir avukattan profesyonel hukuki destek almanız yararınıza olacaktır.


Bugüne kadar tapu harç iadesi için açmış olduğumuz ve olumlu sonuçlanan yüzlerce dava bulunmaktadır. Profesyonel hukuki destek almak isterseniz, aşağıdaki "Uzman Avukata Sor" butonu üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


Detaylı bilgi almak için, online avukat danışma hizmeti kapsamında yazının sahibi uzman avukatımıza linke tıklayarak sorunuzu sorabilirsiniz.




İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Tapu Harcı

Комментарии


bottom of page