top of page

İlamsız İcra Takibi

İlamsız İcra Takibi Nedir?

İcra takibi alacaklının alacağını tahsil edebilmesi için devletin cebri icra yetkisini kullandığı hukuki yoldur. İcra takipleri de ilamlı icra takibi ve ilamsız icra takibi olarak ikiye ayrılmaktadır. İlamlı icra takibi, alacaklının bir mahkeme kararına dayanarak başlattığı icra takibiyken ilamsız icra takibi ise herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın alacaklının borçludan alacağını tahsil etmek için başvurduğu hukuk yoldur. 


İlamsız İcra Takibi Konusunda Uzman İcra Hukuku Avukatımız

İlamsız İcra Takibi ile ilgili sorularınızı Uzman İcra Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Uzman İcra Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın. 



İlamsız İcra Takibi Geldi Ne Yapmalıyım?


İlamsız İcra Takibi İlamsız İcra Takibi Nedir? İlamsız İcra Takibi Geldi Ne Yapmalıyım? İlamsız İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur? İlamsız İcra Takibi Ne Kadar Sürer? İlamsız İcra Takibine İtiraz Edilmezse Ne Olur?

Alacaklı icra dairesine başvurduktan sonra ilamsız icra takibi süreci başlamaktadır. Alacaklı icra dairesine başvurduktan sonra üç gün içerisinde ödeme emri düzenlenmelidir. İcra dairesi gerekli işlemleri yaptıktan sonra borçluya bir ödeme emri gönderir. İlamsız takiplerde borçlu ödeme emrine itiraz edebilmektedir. Borçlu ödeme emrinin kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde borca itiraz etmeli veya borcu ödemelidir. Eğer bu süre zarfında itiraz etmez veya borcu ödemezse hakkında başlatılan ilamsız takip kesinleşecektir. Borçlu eğer ödeme emrinde de belirtildiği üzere borca itiraz ederse bu itiraz ilamsız takiplerde takibi durdurmaktadır.

Borçlunun yasal süresi içinde yaptığı itiraz sonucu icra takibi durmaktadır. İcra takibinin durdurulması sonucu alacaklının başvurabileceği iki hukuki yol bulunmaktadır. Bunlar;

  • Alacaklı 6 aylık süre içerisinde icra mahkemesinde itirazın kaldırılmasını talep edebilir.

  • Alacaklı 1 yıl içerisinde genel mahkemelerde itirazın iptali davası açabilir.

Eğer alacaklı bu hukuki yollardan birine başvurur ve başvurusu kabul edilerek icra takibi üzerindeki itiraz kaldırılırsa ilamsız icra takibi kaldığı yerden devam eder. Bununla beraber haksız yere itiraz eden borçlu aleyhine icra inkar tazminatına ve kötü niyet tazminatına hükmedilebilir.


İlamsız İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Eğer borçlu ödeme emri kendisine tebliğ edildikten itibaren 7 gün içerisinde borcunu ödemezse hakkında başlatılan ilamsız icra takibi kesinleşmektedir. İcra takibi kesinleştikten sonra borçlunun üzerine kayıtlı malvarlığına haciz uygulanabilmektedir. Borçlu ödeme yapmadığı için alacaklı icra yoluyla borcunu tahsil edebilmektedir.


İlamsız İcra Takibi Ne Kadar Sürer?

İlamsız takip başlatıldıktan sonra ödeme emrinin düzenlenmesi ve borçluya tebliğ edilmesi değişkenlik gösterse de ortalama olarak 10 gün sürebilmektedir. Borçlu borca itiraz etmez ve ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde ödeme yapmazsa takip kesinleşerek icra yoluyla borçlunun malvarlığı üzerine haciz işlemi uygulamaktadır. Eğer borçlu ödeme emrine itiraz eder ver takip durdurulursa o zaman 6 ay veya 1 yıl içinde alacaklı mahkeme yoluyla itirazın kaldırılması veya itirazın iptali davalarını açarak takibin devam etmesini sağlayabilmektedir.


İlamsız İcra Takibine İtiraz Edilmezse Ne Olur?

Borçlu ödeme emri kendisine tebliğ edildikten itibaren 7 gün içinde ödeme emrine itiraz etmezse hakkında başlatılan ilamsız icra takibi kesinleşmektedir. İcra takibinin kesinleşmesiyle alacaklı, alacağını icra yoluyla tahsil edebilmektedir.

19 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page