Hangi Hallerde Araç Çekilebilir ve Çekme Ücreti Geri İstenebilir?
- TekAvukat
- 3 Oca 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 8 Nis
Özellikle büyükşehirlerde; yetkililerce, park yasağı olan yerlere park edilmesinin önüne geçmek, caydırıcılık yaratmak amacıyla sık sık yasak park yapan araçlar çektirilmektedir. Aracı çekilen kişiye ayrıca idari para cezası kesilmektedir. Yani kişi hem aracının çekilmesi dolayısıyla çekme maliyetini ödemekte hem de idari para cezasını ödemek zorunda kalmaktadır. Uygulamada böyle olmasına karşın her yasak alana park etmiş aracın çekilmesi mümkün değildir. Hangi araçların çekileceği ilgili yönetmelikle belirlenmiştir. Buna göre hangi yasak park alanlarına park eden araçların çekileceği şu şekilde sıralanmıştır:
Belediye otobüsü, taksi, dolmuş, tramvay gibi yolcu taşıtlarının duraklarına 15 m mesafede,
Yaya kaldırımı ve geçitlerine, okul geçitlerine, kamu kurum ve kuruluşları ile hastane, sağlık kuruluşu, garaj, park, konut gibi yerlerin giriş ve çıkışlarına 5 m mesafede,
Usulüne uygun olarak park etmiş araçların ikinci sıra yanına,
Kavşak içlerine ve kavşaklara, tünel girişlerine, köprü girişleri ve üzerine, yangın musluklarının bulunduğu yerlere 5 m mesafede,
Engelliler için ayrılmış park yerlerine park etmiş araçlar ile trafik düzeni ve genel güvenlik bakımından tehlike oluşturacak şekilde bulunan araçlar.
Bu sayılan yerler ve haller dışında yalnızca park yasağı bulunan bir alana park yapmış araç çekilemeyecektir. Bu sayılan yerler ve hallerde bulunan araçlara uygulanacak çekme işlemi hukuka aykırı olacaktır. Bu konu kişi özelinde değişiklik göstermektedir. Kendi durumunuz ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Avukatımız Sizi Arasın” butonuna tıklayarak avukatımızla telefon görüşmesi yapabilirsiniz
Bu sayılan yerler ve haller dışında, park yasağı bulunan bir alandan aracınız çekildiyse ve idari para cezası kesildiyse ne yapabilirsiniz, hangi yollara başvurabilirsiniz?
Çekme Ücretinin İadesi
Hukuka aykırı şekilde çekilen aracınızın çekme ücretini ödedikten sonra tüketici hakem heyetine başvurarak hukuka aykırı işlem nedeniyle ödediğiniz ücretin iadesini talep edebilirsiniz. Bu halde ücret iadesini aldığınızda ise uygulanan trafik cezası ödenmek zorunda kalacaksınız.
İdari Para Cezasının İptali
Bir diğer seçeneğiniz ise, çekme bedelini ödedikten sonra idari para cezasının iptali için mahkemeye başvurmaktır.
Mahkemeler bu konuda hem araç çekilmesinin hem de kişiye idari para cezası uygulanmasının çifte cezalandırma olduğu ve bunun hukuka uygun olmadığı yönünde kararlar vermektedir.
Bu durumda aracınız çekildiyse, çekme ücretini ödedikten sonra, aracınızın çekildiği ve çekmeye ilişkin belgelerle beraber Sulh Ceza Hakimliğinden hakkınızda uygulanan idari para cezasının iptalini istemeniz mümkün. Bu konu kişi özelinde değişiklik göstermektedir. Kendi durumunuz ile ilgili avukat görüşü almak isterseniz aşağıdaki “Online Avukat Randevusu” butonuna tıklayarak avukatımızla online avukat görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.
Sonuç Olarak
Eğer aracınız park yasağı olan bir alanda bulunmakta birlikte yukarıda sayılan alanlar dışında bir yerden çekildiyse ve çekme ücretini ödediyseniz başvurabileceğiniz iki yol bulunmaktadır:
Çekme ücretinin iadesini tüketici hakem heyetinden talep etmek ve trafik cezasını ödemek
Çekme ücretinin iadesini istemeden trafik cezasının iptalini Sulh Ceza Hakimliğinden talep etmek
Şimdi Ne Yapmalıyım?
Ceza Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturun veya formu doldurun, Avukat Sizi Arasın
İcra Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturmak istiyorum.
Yorumlar