EŞİNİZİN SOYADINI SİLDİRİP YALNIZCA KENDİ KIZLIK SOYADINIZI KULLANABİLİRSİNİZ!
Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre, kadın evlendikten sonra evlendiği erkeğin soyadını taşımak zorundadır. Erkeğin soyadının yanı sıra dilerse kızlık soyadını erkeğin soyadının önünde kullanma hakkı bulunmaktadır. Ne var ki kanuna göre bir kadın evlendikten sonra erkeğin soyadını almaksızın yalnızca kendi kızlık soyadını kullanamamaktadır.
Birçok Avrupa ülkesinde, kadınlar evlendikten sonra yalnızca kendi soyadlarını kullanabildikleri gibi, kendi soyadlarını erkeğe ve müşterek çocuklarına da verebilmektedirler. Ülkemizde ise kanunlara göre erkek eşe ve çocuklara soyadı vermek bir yana kadınlar yalnızca kendi kızlık soyadlarını kullanamamaktadır. Peki evlenmekle birlikte kocasının soyadını kullanmak istemeyen yalnızca kendi kızlık soyadını kullanmak isteyen kadınların, bu arzularını gerçekleştirebilmek için yapabilecekleri bir işlem var mıdır?
Dava Yoluyla Kocanın Soyadı Sildirebilir Mi?
Kadınların; evlendikten sonra yalnızca kendi kızlık soyadlarını kullanamamalarının hak ihlali yarattığına dair birçok Anayasa Mahkemesi kararı mevcuttur. Ne var ki Anayasa Mahkemesi bu hak ihlali kararlarına rağmen yine de bu hak ihlaline neden olan Medeni Kanun hükmünü iptal etmemiştir. Bu sebeplerle de kadınların evlilik anında yapabilecekleri bir işlemle yalnızca kendi soyadlarını kullanabilmeleri mümkün değildir. Kadınlar bu hakkı ancak dava yoluyla elde edebileceklerinden, evlendikten sonra bir süre eşlerinin soyadlarını kullanmaları gerekmektedir. Ancak açılacak davanın neticelenmesi sonrasında ise eşlerinin soyadı kimliklerinden ve nüfus kayıtlarından silinecek ve kadın yalnızca kendi kızlık soyadını kullanabilecektir.
Kadınların Yalnızca Kızlık Soyadlarını Kullanabilmek İçin Herhangi Bir Makul Sebebe İhtiyaçları Var Mıdır?
Bu davanın açılabilmesi ve yargılamanın lehinize sonuçlanabilmesi için herhangi bir makul sebebe ihtiyacınız bulunmamaktadır. Gerek uluslararası anlaşmalarda gerekse Yargıtay kararlarında böyle bir gerekçenin var olması gerekliliğinden bahsedilmemiştir. Kadının yalnızca bu yönde bir talebinin olması ve davasının usulüne uygun olarak açılması yeterlidir.
Türk Medeni Kanunu Kadının Yalnızca Kendi Kızlık Soyadını Kullanabilmesini Düzenlemiyor İse Bu Hak Dava Yoluyla Nasıl Elde Edilecek?
Her ne kadar Türk Medeni Kanunu’nda, kadının evlendikten sonra yalnızca kendi kızlık soyadını kullanabilmesine ilişkin bir düzenleme olmasa da Anayasa Hukuku ve İnsan Hakları Hukuku alanında uzman avukatların yürüteceği davanın sonucunda yalnızca kendi kızlık soyadınızı kullanabilmeniz mümkündür. Zira evlendikten sonra kadının yalnızca kendi soyadını kullanamaması, Anayasa ile güvence altına alınana eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiği gibi kadın erkek eşitliğini düzenleyen ve ülkemizin de tarafı olduğu birçok uluslararası sözleşmeyle de çelişmektedir. Bu hususlar AİHM, AYM ve Yargıtay HGK kararları ile de ifade edilmiştir.
Yapmanız gereken şey yalnızca, Anayasa ve İnsan Hakları Hukuku alanında uzman avukatlarımızla iletişime geçerek kendilerinin sizden talep ettiği bilgi ve belgeleri kendilerine vermeniz ve avukat adına vekaletname vermenizdir. Geri kalan tüm süresi alanında uzman avukatlarımız yürütecek ve Aile Mahkemeleri nezdinde açılacak ve çok uzun sürmeyecek bir yargılama neticesinde yalnızca kendi kızlık soyadınızı kullanabilme hakkına kavuşacaksınız.
Siz de bir kadın olarak, evli olmanıza rağmen eşinizin soyadını değil de yalnızca kendi kızlık soyadınızı kullanmak istiyorsanız alanında uzman avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Detaylı bilgi almak için, online avukat danışma hizmeti kapsamında yazının sahibi uzman avukatımıza linke tıklayarak sorunuzu sorabilirsiniz.
Comentarios