top of page

Değer Kaybı Başvurusu

Sigorta Hukuku - Değer Kaybı Başvurusu



Trafikte motorlu taşıtların artış göstermesi beraberinde trafik kazalarında da artışa neden olmaktadır. Gerek aracı kullanan şoförün kusurundan gerekse de kazaya sebebiyet veren karşı tarafın kusurundan dolayı araçta maddi hasar meydana gelebilmektedir. Kaza neticesinde aracın hasar alması aracın değerinde azalmaya neden olmaktadır. Her ne kadar kaza sonrasında aracın tamiri kusursuz bir şekilde yapılmış olsa, parça değişimleri orijinal parçalarla sağlansa bile bu durum araçta hiç kazaya karışmayan benzer araçlara göre değer kaybına sebep olmaktadır. Bu durumda sigorta şirketlerinin devreye girmesi ile birlikte ortaya çıkan değer kaybı tazmin edilebilmektedir. Trafik kazasının gerçekleşmesinin ardından avukat eşliğinde değer kaybı başvurusu prosedürü işletilerek zararın tazmini mümkün olmaktadır.


Değer Kaybı Başvurusu Araç Değer Kaybı Başvurusu  E- Devlet Üzerinden Araç Değer Kaybı Başvurusu  Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır? Hasar Değer Kaybı İçin Nereye Başvurulur?

Araç Değer Kaybı Başvurusu 

Araç değer kaybı, en basit tabiriyle motorlu bir aracın kaza yapmadan önceki değeri ile kaza sonrasında tamir yapıldıktan sonraki değeri arasındaki fark olarak tanımlanmaktadır. Neticede motorlu bir aracın trafik kazasına karışması aracın tekrar satılması durumunda piyasa değerini düşürecektir. Her ne kadar araçta meydana gelen hasarlar kaliteli bir şekilde onarılmış olsa da aracın trafik kazasına karışmış olduğu bilgisi Trafik Sigortalar Birliği Merkezi kayıtlarından ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hasar meydana gelen araç ne kadar iyi tamir edilirse edilsin piyasa değerinde belirli bir miktar azalma yaşamaktadır. Bu azalma miktarı araç değer kaybı olarak ifade edilmekte olup değer kaybı belirlenmesinde aracın markası, modeli, hasar meydana gelen kısımları göz önünde bulundurularak kaza tarihinden önceki değer tespiti ve tamir edildikten sonraki değer tespiti arasındaki fark ortaya konmaktadır.  Tespit edilen fark, araç değer kaybı başvurusu ile karşılanabilmektedir. 


E- Devlet Üzerinden Araç Değer Kaybı Başvurusu 

Yaşanılan bir trafik kazasının akabinde aracında meydana gelen değer kaybının tahsilini sağlamak isteyenler e-devlet üzerinden araç değer kaybı başvuru yapıp yapılamayacağını araştırmaktadır. Güncel olarak e-devlet üzerimden değer kaybı başvurusu yapılmamaktadır. Araçta meydana gelen kaybı karşılamak üzerine tazminat almak isteyenlerin başvuracağı yol doğrudan karşı tarafın sigorta şirketine başvurmak olacaktır. Karşı tarafın sigorta şirketinin değer kaybı tazminatını eksik ödemesi veya hiç ödememesi durumunda ise Tahkim Komisyonu’na müracaat edilebilmektedir. Bir diğer yol olarak da mahkemede dava açılmak suretiyle araç değer kaybı tazminatını karşılamak mümkündür.


Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Trafik kazası neticesinde sahip olunan araçta meydana gelen hasardan dolayı bir takım tamir ve onarım masrafları ortaya çıkmaktadır. Bu masrafların yanı sıra araçta yapılan onarımlar aracın ikinci el piyasasındaki değerini de düşünmektedir.

Araç değer kaybı olarak ifade edilen bu durum karşısında araç değeri düşen kişilere değer kaybının tazmin etme imkânı tanınmıştır. Öncelikli başvuru yollarından biri kusurlu olarak kazaya sebebiyet veren tarafın sigorta şirketine başvurmaktır. Sigorta şirketine e-posta ile değer kaybı tazminatı talebi iletilebileceği gibi pek çok sigorta şirketi iadeli taahhütlü posta yoluyla başvurulması uygulamasını yürütmektedir.  Kusurlu aracın sigortalı olduğu sigorta şirketine hitaben yazılacak dilekçede karşı tarafın kusurlu olarak kazaya sebebiyet verdiği, bu kaza neticesinde talepte bulunan aracında değer kaybı ortaya çıktığı, değer kaybının ne kadar olduğu bilgilerine yer verilmelidir. Aynı zamanda dilekçe ekinde açıklanan olayı ve talebi destekler nitelikte maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı, sürücü belgeleri, varsa kamera kayıtları gibi deliller sunulmalıdır. Dilekçenin sigorta şirketine ulaşması ile birlikte sigorta şirketi talep edilen miktarın tamamını veya bir kısmını karşılayabileceği gibi herhangi bir geri dönüşte bulunmayabilmektedir. Değer kaybı başvurusunda bulunan, sigortan karşılayacağı tutardan tatmin olmaması durumunda veya sigortadan herhangi bir cevap almaması durumunda Sigorta Tahkim Kuruluna başvurmaktadır. Sigorta Şirketine yapılan başvuru dilekçesinin ulaşmasından itibaren 15 gün geçtikten sonra Sigorta Tahkim Kuruluna başvuru süresi başlamaktadır. Kurulun internet sitesi üzerinden belirtilen adımları takip ederek ve gerekli belgeleri sisteme yükleyerek çevrimiçi başvuru yapılmaktadır. Kurul en fazla 4 ay gibi kısa bir sürede bilirkişi raporu da hazırlatarak uyuşmazlığı çözüme kavuşturmaktadır. Sigorta Tahkim Kurulunun uyuşmazlığı çözüme kavuşturma sürecinin kolaylığı sayesinde araç değer kaybını tahsil etme noktasında en pratik yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yine bir diğer değer kaybı başvurusu yöntemi, kusurlu taraf sürücüsünü ve sigorta şirketini taraf göstererek Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açmaktır. Mahkemece yapılacak yargılama neticesinde uyuşmazlık çözüme kavuşturulacaktır. 


Hasar Değer Kaybı İçin Nereye Başvurulur?

Maddi hasarlı bir trafik kazasının ardından takip edilmesi gereken adımlardan ilki kusurlu tarafın sigorta şirketine başvurmaktır. Talepte bulunan, başvurudan önce eksper raporu alarak ve emsal araç rayiç bedel hesaplama yaparak değer kaybını talep etmektedir. Sigorta şirketi kendisine ulaşan talebi değerlendirerek değer kaybını karşılayabilmekte veya kayıtsız kalabilmektedir.  Karşılanan ücretin talepte bulunanın araç değer kaybına karşılamaması veya Sigorta Şirketi’nin talebi reddetmesi halinde Sigorta Tahkim Kuruluna başvurulmakta veya Asliye Ticaret Mahkemesine değer kaybı davası açılmaktadır. Her iki başvuru yolu da hasar değer kaybı için nereye başvurulur sorusuna cevap niteliğindedir.


Comments


whatsapp_tekavukat.png
bottom of page