top of page

Defter ve Belgeleri Gizleme Suçu

Defter ve Belgeleri Gizleme Suçu Nedir?

Varlığı noter kayıtları veya sair suretlerle sabit olduğu halde, inceleme sırasında vergi incelemesine yetkili kimselere defter ve belgelerin ibraz edilmemesi; defter ve belgeleri gizleme suçuna sübut verir.


Defter ve Belgeleri Gizleme Suçu İle İlgili Uzman Vergi Hukuku Avukatımız

Defter ve Belgeleri Gizleme Suçu ile ilgili sorularınızı Uzman Vergi Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Uzman Vergi Hukuku Avukatımızla telefonla görüşmesi oluşturmak için tıklayın.



Defter ve Belgeleri Gizleme Suçunun Cezası Nedir?


Defter ve Belgeleri Gizleme Suçu Defter ve Belgeleri Gizleme Suçu Nedir? Defter ve Belgeleri Gizleme Suçunun Cezası Nedir? Defter ve Belgeleri Muhafaza Etme Yükümlülüğü Süresi Kaç Yıldır? Defter ve Belgeler Nerede İncelenir? Defter ve Belgelerin İncelenmesi Ne Kadar Sürer? Defter ve Belgelerin İbrazı Nasıl Talep Edilir? Defter ve Belgeleri İbraz Süresi Kaç Gündür?

Vergi Kanunları uyarınca tutulması zorunlu olan defter, belge ve kayıtları gizleyenler hakkında on sekiz aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (VUK m.359) Hükmolunan ceza, kanun değişiklikleriyle bu hale gelmiştir. Zira 08/02/2008 tarihinden önce işlenen suçlarda ceza altı aydan üç yıla kadar hapis cezası iken, 5728 Sayılı Kanun ile birlikte bu suçun cezası 08/02/2008 tarihi itibari ile bir yıldan üç yıla, 5904 Sayılı Kanun ile birlikte 03/07/2009 tarihinden itibaren de on sekiz aydan üç yıla kadar hapis cezası ile bugünkü halini almıştır.


Defter ve Belgeleri Muhafaza Etme Yükümlülüğü Süresi Kaç Yıldır?

VUK; defter, kayıt ve belgeler için vergi mükellefleri tarafından defter düzenleme zorunlulukları bulunanların 5 yıl süre ile muhafaza edilmesi yükümlülüğü getirmiştir. (VUK m. 253) Bu süre, defter tutma yükümlülüğü olanların defter ve belgelerinin ilgili bulunduğu yılı müteakip takvim yılı başlar. İlgili bulunduğu yıl, defterlerin özgülendiği hesap dönemini ifade eder.

Defter tutma yükümlülüğü olmayanlar içinse beş yıllık bu süre, tutmak zorunda oldukları fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzunun tarih ve düzenlenme tarihini müteakip yıldan başlar.


Defter ve Belgeler Nerede İncelenir?

Tarh zamanaşımı içerisinde yapılması gereken vergi incelemesi, zorunlu sebepler olmadıkça mükellefin iş yerinde vuku bulacaktır. 

Vergi incelemesinin mükellefin iş yeri dışında yapılmasına yol açabilecek zorunlu sebepler; tutanakla sabit olmak kaydıyla iş yerinin elverişsiz olması, ölüm gibi hallerdir. Bu durumların gerçekleşmesi hallerinde dahi mükellef veya vergi sorumlusunun talebi üzerine iş yeri dışında inceleme yapılacaktır. Zorunlu sebeplerin varlığı ve mükellef yahut sorumlunun talebi üzerine vergi dairesinde yapılacak olan vergi incelemesi için mükellef yahut sorumlu, ilgili evrakları vergi dairesine getirmekle mükelleftir.


Defter ve Belgelerin İncelenmesi Ne Kadar Sürer?

Vergi incelemesinin süresi, VUK’un 140. maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre, mükellef yahut sorumlunun onayı olmadıkça vergi incelemesi mesai saatleri dışında yapılamaz. Vergi incelemesinin süresi bakımından da; söz konusu vergi incelemesi tam inceleme ise bir yıl, sınırlı inceleme ise altı ay üst sınırları getirilmiştir.


Defter ve Belgelerin İbrazı Nasıl Talep Edilir?

Defter ve belgelerin ibrazı, usulüne uygun yapılacak tebligatla talep edilir. VUK m. 93 ve devamı maddelerde tebligat usulleri düzenlenmiştir. Tebligat yöntemi, VUK m.93‟te iki şekilde ele alınmıştır:

Öncelikle, eğer tebligat yapılacak kişilerin adresi biliniyorsa; bu kişilere tebligat posta veya ilmühaber yoluyla taahhütlü olarak yapılır. Bilinen adresler de VUK kapsamında belirtilmiştir. Bu adresler:

  • Mükellef tarafından işe başlamada bildirilen adresler,

  • Adres değişikliğinde bildirilen adresler, 

  • İşçi bırakmada bildirilen adresler,

  • Vergi beyannamelerinde bildirilen adresler

  • Yoklama fişinde tespit edilen adresler,

  • Vergi mahkemesinde dava açma dilekçelerinde ve cevaplarında gösterilen adresler,

  • Yetkili memurlar tarafından bir tutanakla tespit edilen adresler,

  • Bina ve arazi vergilerinde komisyonlarca tahrir varakalarında tespit edilen adresler.

İkinci olarak, eğer tebligat yapılacak kişilerin adresleri bilinmiyorsa, bu kişilere ilan yoluyla tebligat yapılır. Vergi dairesinin ilanlar bölümüne asılacak olan bu tebliğ aynı zamanda mükellefin bilinen son adresi muhtarlığına ve tebliğin konusunun parasal değeri nispetince kanunda belirlenen gazetelerden birinde yayınlanır. Tebliğin ilan yoluyla yapılması şu hallerde olacaktır:

  • Muhatabın VUK m. 101 bağlamında bilinen adresi bulunmuyorsa,

  • Muhataba bilinen adresinde tebliğ yapılamayıp MERNİS adresi de bulunmuyorsa, 

  • Yurtdışında bulunan muhataba tebliğ yapma olanağı yoksa, 

  • Başka bir sebeple tebliğ yapılamıyorsa

İlanda; tebliğ konusu vergiler, ilan tarihinden itibaren bir ay içerisinde başvurulması gerekliliği, başvuru makamının ilanı yapan makam olduğu, başvurabilecek kişilerin muhatabın şahsen kendisi yahut vekili olabileceği, başvuru yerine adreslerini de bildirebilecekleri bilgileri yer alır.


Defter ve Belgeleri İbraz Süresi Kaç Gündür?

İbraz süresi olaydan olaya değişmekle beraber, uygulamada belgelerin tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içerisinde incelemeye sunulması gerekmektedir. (VUK m.14/2) Bu süre içerisinde defter ve belgelerini ibraz etmeyen mükellef veya sorumlunun maruz kalacağı yaptırımlar, tebligatta ayrıca belirtilir. Bunlar; vergi matrahlarının resen takdir edilmesi, özel usulsüzlük cezası kesilmesi, kaçakçılık suçu gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı, tarhiyat öncesi uzlaĢma kurumundan yararlanamayacağı hususlarıdır.




Comentários


googleyorum.png
whatsapp_tekavukat.png
bottom of page