top of page

ÇOCUĞUMU GÖRMEK İSTİYORUM ANCAK EŞİM ÇOCUĞUMU BANA GÖSTERMİYOR BÖYLE BİR HAKKI VAR MI?

Güncelleme tarihi: 26 Eki 2022

Eğer bu soruyu soruyorsanız hemen cevabını verelim. Türk Medeni Kanunu 326/son maddesinde “Çocuk ile kişisel ilişkiye yönelik bir düzenleme yapılıncaya kadar, velâyet hakkına sahip veya çocuk kendisine bırakılmış kişinin rızası dışında kişisel ilişki kurulamaz” hükmü yer almakta olup eşinizin böyle bir hakkı olup olmadığı kanun ile belirlenmiştir. Bu maddeye göre boşanma davası açılmış veya bitmiş ancak çocuğun velayeti sizde değil eşinizde kaldıysa veya elinizde Kişisel İlişki Kurulmasına dair bir mahkeme kararı bulunmuyor ise eşinizin buna rıza göstermemesi halinde çocuğunuzu göremezsiniz. Peki buna çözüm var mıdır? Evet tabi ki çözümü vardır.


ÇOCUĞUMU GÖRMEK İSTİYORUM ANCAK EŞİM ÇOCUĞUMU BANA GÖSTERMİYOR BÖYLE BİR HAKKI VAR MI?

Eğer bu soruyu soruyorsanız hemen cevabını verelim. Türk Medeni Kanunu 326/son maddesinde “Çocuk ile kişisel ilişkiye yönelik bir düzenleme yapılıncaya kadar, velâyet hakkına sahip veya çocuk kendisine bırakılmış kişinin rızası dışında kişisel ilişki kurulamaz”hükmü yer almakta olup eşinizin böyle bir hakkı olup olmadığı kanun ile belirlenmiştir. Bu maddeye göre boşanma davası açılmış veya bitmiş ancak çocuğun velayeti sizde değil eşinizde kaldıysa veya elinizde Kişisel İlişki Kurulmasına dair bir mahkeme kararı bulunmuyor ise eşinizin buna rıza göstermemesi halinde çocuğunuzu göremezsiniz. Peki buna çözüm var mıdır? Evet tabi ki çözümü vardır.


Peki Çocuğunuzu Görmeniz İçin Ne Yapmanız Gerek?

Bu sorun nasıl çözülecek, ben çocuğumu görmek istiyorum diyorsanız çözüm yönteminiz somut olaya göre farklılıklar gösterecektir. Mevcut olarak devam eden bir boşanma davanız varsa yapılması gerekenler farklı, dava bitmiş veya hiç dava açılmamış ise yapmanız gerekenler farklıdır. Aşağıda bu iki durumda da yapılması gerekenlerden bahsedilmiştir.


Boşanma Davası Devam Ederken Yapılması Gerekenler

Öncelikle şunu belirtmek gerekir; kişisel ilişkinin tesisini hâkim re ’sen dikkate alamaz. Yani sizden bir talep olmaz ise hâkim bu hususta karar vermez. O zaman boşanma davası devam ederken avukat desteği almak sizin için faydalı olacaktır.

Kısaca özetlemek gerekişe dava devam ederken bu hususta talepte bulunmanız durumunda hâkim kişisel ilişki tesisini kabul edebilir.


Boşanma Davası Hiç Açılmadı ya da Açıldı ve Bitti Ancak Ben Çocuğumu Göremiyorum Diyorsanız Yapmanız Gerekenler

Kişisel ilişki kurulması yukarıda bahsettiğimiz gibi boşanma davası ile birlikte talep edilebilecek bir husus olmakla beraber ayrı bir dava ile de -velayeti elinde bulundurmayan anne babaya verilmiş- bir haktır. Anne veya babadan her biri velayeti kendisine bırakılmayan çocukla uygun kişisel ilişki kurulmasını istemesi halinde bunu boşanma kararını veren mahkemeden talep etme hakkına sahiptir.

Mahkeme kararı olmaksın fiilen ayrı yaşayan eşlerin de bunu aile mahkemelerinden talep etme hakları vardır. Eşler fiili ayrılık durumunda boşanma davasından ayrı olarak sadece kişisel ilişki kurulması talep edilebileceğinden, ayrı bir dava olarak kişisel ilişki davası söz konusu olmaktadır. Ayrı olarak açılan kişisel ilişki davaları fiili ayrılık durumlarında çocuk yanında kalmayan eşin çocuğunu görebilmesi için çok önemli bir dava türüdür. Fiili ayrılık durumlarında eşlerden biri ile çocuk arasındaki görüşmelerde çeşitli mağduriyetler yaşanabilmekte ve bu durumdan en çok çocuklar zarar görmektedir. Kanunumuzda bu problemi çözmek adına Kişisel İlişki davasının ayrı olarak açılabileceğini de belirtmiştir.

Kısaca yapmanız gereken avukatlarınıza danışıp kişisel ilişki tesisi davası açmalarıdır.


Ben Bu Davayı Kazandım İlişki Tesisim Kuruldu Çocuğumu Görebilir Miyim?

Sorunun cevabını hemen verelim evet görebilirsiniz. Mahkeme kararınız olduktan sonra eşinizin çocuğu size göstermeme durumu olamaz. Mahkeme kararına rağmen çocuğu göstermemek TCK’ da suç olarak düzenlenmiştir. Bu karar ile birlikte kolluk kuvvetleri veya icra personeli eşliğinde gidip çocuğunuzu alabilir ve onu görebilirsiniz.


Bu Davayı Sadece Anne Baba Mı Açar?

Sadece anne baba ya da eşler için değil aynı zamanda dedeler veya büyükanneler ile yine bazı hallerde üçüncü kişiler ile de (amca, hala, dayı, teyze vb.) kişisel ilişki kurulması mümkündür. Bu açıdan bu kişiler de dava açabilir.

Söz konusu dava süresinde çocuğunuzun yararı söz konusu olacağından bu süreçte sizin haklarınız kadar çocuğunuzun hakları da korunmalıdır. Tüm bunları yaparken olabildiğince bu hakları korumak ve çocuğunuzun üstün yararını korumak için avukatla çalışmak faydalı olacaktır.


Detaylı bilgi almak için, online avukat danışma hizmeti kapsamında yazının sahibi uzman avukatımıza aşağıda bulunan buton aracılığıyla sorunuzu sorabilirsiniz.




106 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page