top of page

Borçlunun Üzerinde Mal Yoksa Ne Yapılır?

Güncelleme tarihi: 31 Mar

Borçlunun üzerinde malvarlığı bulunmaması durumunda alacaklılar alacağını tahsil edememe riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu risk karşısında alacağına kavuşmak isteyen alacaklılar ‘’borçlunun üzerinde mal yoksa ne yapılır’’ sorusuna cevap aramaktadır.  Alacağın tahsil edilme noktasında çeşitli yöntemler bulunsa da sürecin avukat eşliğinde yürütülmesi son derece önem taşımaktadır.


Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir Mi?

Borçludan alacağını tahsil etmek isteyen alacaklının başvurabileceği yollardan birisi cebri icra yoluna başvurmaktır. Borçlu aleyhine icra takibi başlatılarak borçlunun cebri icra tehdidi altında borcunu ödemesini sağlanabilmektedir. Borçlunun kendiliğinden borcunu ödememesi durumunda ise haciz işlemlerine geçilmesi kaçınılmazdır. 


"Borçlunun üzerinde mal yoksa ne yapılır" konusu ile ilgili online avukatlarımızdan telefonla destek almak ister misiniz?

Avukat Sizi Telefonla Arasın

Üzerinde taşınır veya taşınmaz mal varlığı olmayana haciz gelmesi mümkündür. Bu durumda her ne kadar borçlunun mal varlığı bulunmadığı iddia edilse de borçlu hacze tabii tutulmaktadır.  Borçlunun ev, arsa, araba gibi mal varlığının olmaması borçluya haciz uygulanmayacağı anlamına gelmemektedir. 


Haciz işlemleri, borçlunun mal varlığı bulunmadığından borçlunun gelirlerine uygulanmaktadır.  Yani borçlunun maaşına haciz konulmak suretiyle gelir üzerinden borç tahsil edilmektedir.  Ayrıca borçlunun mal varlığının takip edilerek daha sonrasında tespit edilen mallara haciz konulması mümkündür


Mal Varlığı Olmayan Bir Kişi İcraya Verilirse Ne Olur?

Mal varlığı bulunmasına rağmen borcunu ödemeyenlere karşı en etkili yöntem icra takibi başlatmaktır. Ancak kimi durumlarda haczedilecek mal yoksa ne olur sorusu akılları karıştırmaktadır.  


Borçlunun Üzerinde Mal Yoksa Ne Yapılır? Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir Mi? Mal Varlığı Olmayan Bir Kişi İcraya Verilirse Ne Olur? İcraya Verilen Kişinin Üzerinde Mal Yoksa Ne Olur? Hangi Mallar Haczedilemez?

Borçlunun borcunu ödeyecek mal varlığı bulunmaması durumunda maaşına haciz konulabilmektedir. Herhangi bir maaşın bulunmaması halinde ise gelecekte doğması muhtemel mal varlıklarının takibi mümkün hale gelmektedir. Borçlu aleyhine icra takibi açılarak borçlunun mal varlığı belirli aralıklarla sorgulanabilmektedir. Böylelikle ileriki zamanlarda mal varlığı edinen borçlunun mal varlığı tespit edilebilmekte ve bu mal varlığına icra müdürlüğünce haciz konulabilmektedir. 


İcraya Verilen Kişinin Üzerinde Mal Yoksa Ne Olur?


İcraya verilen kişinin üzerinde mal olmaması borcun tahsil sürecinin zorlaşmasına neden olmaktadır. Borçlu adına icra takibi başlatılarak ödeme emri gönderilmektedir. Borçlunun üzerinde mal olmasa da borçlunun borcunu ödemesi talep edilmektedir. Ödeme emrine rağmen ödeme yapılmadığında borçlunun mal varlığı bulunmasa da icra ve haciz işlemleri devam etmektedir.


İcra takip sürecinde borçlunun mal varlığı araştırılmaktadır. Tapu kayıtlarından, banka hesaplarından veya taşınır sicillerinden mal varlığı tespit edilmesi halinde bunlar üzerine haciz konulmaktadır. 


Adına bir şey olmayana icra açılırsa ne olur sorusunun bir diğer cevabı ise borçlunun borcunu ödeyeceğine dair taahhütte bulunmasını sağlamaktır. Eğer borçlu taahhütte bulunmasına rağmen borcunu ödemezse taahhüdü ihlal suçu ile karşı karşıya kalması sağlanarak borcun ödenmesi yönünde hukuki süreç işletilmektedir. 


Hangi Mallar Haczedilemez?


Kural olarak borçlunun borcundan dolayı her türlü malının haczi mümkün olsa da kanun koyucu sosyal nedenler başta olmak üzere çeşitli nedenlerle birtakım malların haczini yasaklamıştır.  Haczi kabil olmayan mal olarak nitelendirilen bu mal varlıklarının yasa gereği haczedilmesi mümkün değildir.


"Borçlunun üzerinde mal yoksa ne yapılır" konusu ile ilgili daha fazla sorunuz mu var? Hemen Online Avukat Randevusu oluşturun.


 İcra İflas Kanunu’nun 82 ve 83. Maddesinde yer verilen düzenlemeye göre kimi malların tamamı kimi malların ise bir kısmı haczedilemez niteliktedir.  Haczedilemezlik durumu istisnai bir düzenleme olduğundan haczedilemez mal ve haklar kanunda belirtilenle sınırlı olarak tutulmalı, kanun hükmü dışında kalan mal ve hakların haczedilebileceği kabul edilmelidir. 


İcra İflas Kanunu’nun 82. Maddesine göre tamamı haczedilemeyen bazı mal varlıkları aşağıdaki gibidir:

  • Devlet malları

  • Ekonomik faaliyetini bedeni çalışmasıyla gerçekleştiren ve borçlunun mesleğini devam ettirebilmesi için gerekli olan her türlü eşya

  • Borçlu ve aynı hanede yaşayan aile bireyleri için gerekli olan eşya

  • Borçlu ve ailesinin geçimi için gerekli olan hayvanlar ve bu hayvanların üç aylık yem ve yem yataklıkları 

  • Borçlunun ve ailesinin yiyecek ve yakacakları ile borçlunun çiftçi olması halinde sahip olduğu tohumluğu

  • Borçlunun haline münasip evi


İcra İflas Kanunu’nun 83. Maddesi gereğince kısmen haczedilebilen mallar ise şu şekildedir:


  • Her türlü ücretler, maaş ve ödenekler

  • İntifa hakları ve hasılatı

  • İlama bağlı olmayan nafakalar ve emekli aylığı

  • Sigortalar veya tekaüd sandıklarınca tahsis edilen iradlar


İlgili maddenin devamında haczolunacak miktarın bu miktarın dörtte birinden az olamayacağı düzenlenmiştir. Yine kısmen haczedilebilen mallar üzerinde birden fazla haciz olması durumunda bu hacizlerin sıraya konulacağı belirtilmiştir. Böylece ancak ön sıradaki haciz kesintisi sona erdikten sonra sonraki hacze geçilebilmektedir.


Şimdi Ne Yapmalıyım?


İcra Hukuku Avukatı ile Online Avukat Görüşmesi için randevu oluşturmak istiyorum.



Comments


googleyorum.png
whatsapp_tekavukat.png
bottom of page