top of page

Birinci Haciz İhbarnamesi

Birinci Haciz İhbarnamesi Nedir? (89/1 Nedir?)

Birinci haciz ihbarnamesinin gönderilmesi borçlunun üçüncü kişilerdeki mal ve alacaklarının haczinin ilk aşamasıdır. Alacaklı, üçüncü bir kişide borçluya ait hak veya alacak olduğu fikrinde ise bu yola başvurmalıdır. İcra dairesi, alacaklının talepte bulunması halinde borçlunun üçüncü kişideki mal veya alacağına haciz konulması halinde üçüncü kişiye uygulamada “89 ihbarnamesi” olarak da bilinen bir haciz ihbarnamesi gönderir.


Birinci haciz ihbarnamesi ile üçüncü kişiye, takip borçlusunun kendisinde olan alacağının haczedildiği, bundan böyle borcunu ancak icra dairesine ödeyebileceği, borçluya borcu yoksa bunu yedi gün içinde icra dairesine bildirmesi gerektiği, aksi takdirde borcun zimmetinde sayılacağı bildirilir.


Haciz ihbarnamesi, borçlunun hak ve alacaklarının bulunabileceği bir tüzel kişinin veya müessesenin şubesine veya tüm şubelerini kapsayacak şekilde merkezine tebliğ edilir.


Birinci Haciz İhbarnamesi Konusunda Uzman İcra Hukuku Avukatımız

Birinci Haciz İhbarnamesi ile ilgili sorularınızı Uzman İcra Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Uzman İcra Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın. 




Birinci Haciz İhbarnamesi Gelen Kişi Ne Yapmalı? 

Birinci Haciz İhbarnamesi Birinci Haciz İhbarnamesi Nedir? (89/1 Nedir?) Birinci Haciz İhbarnamesi Gelen Kişi Ne Yapmalı?  Birinci Haciz İhbarnamesine İtiraz Birinci Haciz İhbarnamesine İtiraz Süresi

İhbarname alan üçüncü kişi, aşağıdaki yükümlülüklere sahiptir:

  • Borçluya olan borcunu icra dairesine ödemek

  • İcra dairesine, borçluya olan borcunun miktarını ve varsa bu borca ilişkin belgeleri beyan etmek 

  • Borçluya olan borcunu, haciz ihbarnamesinin tebliğinden sonra borçluya ödeyemeyeceğini bildirmek

  • Kendisinde borçluya ait herhangi bir hak veya alacağın olmadığını bildirmek 

Üçüncü kişi 89/1 ve sonrasında 89/2 ihbarnamelerine belirtilen süre içinde cevap vermez ise, alacaklı icra kararına dayanarak üçüncü kişi üzerindeki mal varlığına haciz işlemi uygulayacaktır. 


Birinci Haciz İhbarnamesine İtiraz

Tarafına birinci haciz ihbarnamesi tebliğ edilen kişi tebliği izleyen tarihten itibaren 7 gün içerisinde birinci haciz ihbarnamesine karşı ’icra dosyanız borçlusunun bende bir hak ve alacağı bulunmamaktadır.’’ şeklinde itiraz etmelidir. Ancak birinci haciz ihbarnamesi kendisine tebliğ edilen üçüncü kişi ihbarnameye karşı doğru cevap verme yükümlülüğü altındadır.


Birinci Haciz İhbarnamesine İtiraz Süresi

Birinci haciz ihbarnamesi kendisine tebliğ edilen üçüncü kişi, işbu tebliği izleyen 7 gün içerisinde ilgili icra dairesine karşı itirazda bulunmalı ya da alacağa ilişkin cevap vermelidir. İtiraz etmeyen ya da ilgili alacağın ne kadar olduğuna ilişkin cevap vermeyen taraf borçtan sorumlu olarak dosyaya eklenme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.



27 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page