top of page

Avukat Azletme

Avukat Azletme Nedir?

Avukat azletme, belirli bir sebebe bağlı olarak veya olmayarak kişinin vekalet ilişkisi içinde olduğu avukatla vekalet ilişkisine son vermesidir. Eğer azil işlemi avukatın görevini yerine getirirken ihmali veya kusurlu hareketinden kaynaklanıyorsa haklı azil meydana gelecektir. Avukatlık Kanunu madde 174/2’ye göre “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez.” Kanundan da anlaşıldığı üzere azil haklı bir sebebe dayanıyorsa yani azil avukatın kusur ve ihmalinden kaynaklanıyorsa ücretin ödenmesi gerekmez. Ancak azil haklı ve geçerli bir sebebe dayanmıyorsa avukatın azli halinde ücretin tamamının ödenmesi gerekmektedir.


Avukat Azletme Konusunda Uzman Borçlar Hukuku Avukatımız

Avukat Azletme ile ilgili sorularınızı Uzman Borçlar Hukuku Avukatımızla birebir görüşme yaparak sorabilirsiniz. Uzman Borçlar Hukuku Avukatımızla telefon görüşmesi oluşturmak için tıklayın. 



Avukata Verilen Vekalet Nasıl İptal Edilir?

Avukat Azletme Avukat Azletme Nedir? Avukata Verilen Vekalet Nasıl İptal Edilir? Azil Davası Nedir? Azilname Nedir? Borçlar Hukuku. Borçlar Hukuku Avukatı

Vekalet sözleşmesi avukatla müvekkil arasındaki güven ilişkisiyle kurulan bir sözleşme olup avukatlık sözleşmesi de vekalet sözleşmesinin bir türüdür. Avukatlık sözleşmesiyle birlikte avukat belli bir ücret karşılığında müvekkilin lehine hukuki yollara başvurmayı taahhüt eder. Vekalet sözleşmesi noterler aracılığıyla kurulmaktadır ve yine noterler aracılığıyla sona erdirilmektedir. Müvekkilin avukatını azledebilmesi için noterler aracılığıyla bir azilname gönderilir. Noter aracılığı olmadan avukatın azledilebilmesi için de avukat ile müvekkil arasında yazılı bir sözleşme yapılabilmektedir.   

Vekaletin sona erdirilmesi amacıyla düzenlenen azilname için; ilgilinin kimlik kartı, iptal edilecek vekaletin düzenlendiği noterliğin adı, tarihi ve numarasına ilişkin bilgiler ile azledilecek kimsenin adı, soyadı T.C. Kimlik numarası ve açık adresinin bilinmesi gerekmektedir.


Azil Davası Nedir?

Avukatların avukatlık ücreti kapsamındaki uyuşmazlıklar sözleşmenin niteliği itibariyle tüketici mahkemelerinde görülmektedir. Avukatlık ücretini talep eden davacı avukatlar genellikle azlin haksız olduğunu ve avukatlık görevlerini layıkıyla yerine getirdiğini bu sebeple de avukatlık ücretine hak kazandığını iddia etmektedir. Bu sebeple azlin gerçekten de haklı bir sebebe dayanıp dayanmadığı hususu avukatın avukatlık ücretine hak kazanmasında belirleyici olacaktır. Haklı bir sebebe dayanmadan yapılan azil sonucu avukat ücretin tamamına hak kazanacaktır. 


Azilname Nedir?

Avukatlara hukuki işlemleri takip ve hukuki yollara başvurma yetkisi noterler aracılığıyla vekaletname ile verilmektedir. Bu yetkiler yine noterler aracılığı ile geri alınmasına azilname denmektedir. Azilname ile avukata verilen yetkilerin geri alınması için herhangi bir gerekçe sunulması zorunlu değildir. Ancak azlin haklı bir sebebe dayanıp dayanmadığı hususu avukatın avukatlık ücretine hak kazanıp kazanmadığı hakkında önem arz etmektedir.



17 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

댓글


bottom of page