Adli Kontrol Kararına İtiraz - Ceza Hukuku
Adli Kontrol Kararı Nedir?
Adli kontrol kararı, şüpheli veya sanığın suç işlediğine dair kuvvetli şüphe bulunması ve tutuklama nedenlerinin gerçekleşmesi durumunda tutuklama tedbirinin yol açacağı zararları daha aza indirgemek ve tutuklama yasaklarının varlığı halinde uygulanmak amacıyla getirilmiş, tutuklamaya alternatif bir koruma tedbiridir. Azami tutuklama süreleri sona eren veya tutuklama kararları kaldırılan kişiler için de adli kontrol kapsamında denetime alınma kararı verilebilmektedir. Bu tedbir ile birlikte şüpheli veya sanığın sosyal hayatına devam etmesi sağlanırken aynı zamanda idari mercilerce denetim altında tutulması söz konusu olmaktadır.
Adli Kontrol Tedbirinin Şartları Nelerdir?
Öncelikle bir suç nedeniyle yürütülen bir soruşturma mevcut olmalıdır. Tutuklamadan farklı olarak suçun alt ve üst sınırlarındaki ceza miktarının adli kontrol tedbirinin verilmesinde bir önemi yoktur, yani adli kontrol tedbiri tutuklama nedenleri bulunmak kaydıyla her suç bakımından uygulama alanı bulabilir. Adli kontrole hükmedilmesindeki en önemli şartlar tutuklama nedenlerinin bulunması ve hakimin tutuklama uygulanmasının ölçüsüz olacağına dair takdiridir.
Adli Kontrol Çeşitleri Nelerdir?
Adli kontrol tedbirine karar veren yargılama makamı, şüpheli ve sanığı ne şekilde adli kontrol altına aldığını kararında açıkça belirtecektir, bu kontrol tedbirleri şunlar olabilir:
Yurt dışına çıkış yasağı
Konutu terk etmeme (ev hapsi)
Belirli yer ve bölgelere girmeme
Belirli periyotlarla imza verme uygulaması
Özellikle uyuşturucu suçları bakımından bağımlıktan kurtarma amacıyla, hastaneye yatma, tedavi görme.
Belirlenen taşıtları kullanmaktan men edilme,
Silah bulundurmama, sahip olunan bir silah mevcutsa teslim etme
Bu adli kontrol tedbirleri uygulanırken Denetimli Serbestlik Müdürlüğü kişinin denetimi hakkındaki gerekli takibi yapmaktadır. Adli kontrol tedbirlerini herhangi bir mazereti olmaksızın yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında yetkili yargı mercii herhangi bir koşula bağlı olmaksızın tutuklama kararı verebilir.
Adli Kontrol Kararına Nasıl İtiraz Edilebilir?
Adli kontrol tedbiri Ceza Muhakemesi Kanunun 267. Maddesinde bahsi geçen, yargılama makamının itiraza tabi kararlardandır. İtiraz yargı yolu ile hâkim ya da mahkemenin vermiş olduğu bu karar bir başka bir merci tarafından yeniden gözden geçirilmiş olacaktır. Adli kontrol kararına itiraz edebilecek olanlar; şüpheli veya sanığın kendisi, kanuni temsilcisi veya kontrol tedbiri uygulanacak kişinin eşi olabilir. Adli kontrol kararının öğrenilmesinden itibaren 2 haftalık süre içinde bu tedbire itiraz edilebilir, itiraz merci de 3 gün içinde söz konusu itirazı inceler ve konu hakkındaki kararını verir.
Adli Kontrol Kararı Ne Zaman Sona Erer?
Adli kontrol tedbirinin sona ermesi farklı şekillerde gerçekleşebilmektedir. Soruşturma evresinde re’sen Cumhuriyet Savcısı, adlî kontrolün artık muhakeme açısından gereksiz olduğu kanısına varacak olursa, şüphelinin serbest bırakılmasına karar verir. Yine süren soruşturmada Cumhuriyet Savcılığınca kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesi durumunda şüpheli serbest kalacak ve adli kontrol tedbiri kapsamından çıkacaktır. Adli kontrol kapsamındaki mercice belirlenen veya azami sürenin dolması ve yukarıda da belirtildiği üzere itiraz yargı yoluna gidilip lehe karar alınması halinde de adli kontrol tedbiri sona erecektir.
Comments